GASTRO HABER

  • 12.12.2016: Ünlü şefler Gastronomi Turizmi Kongresi’nde 

2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, 10. Travel Turkey İzmir 2016 Fuarı ile eş zamanlı olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ, TÜRSAB, İzmir Ekonomi Üniversitesi işbirliğinde ve Reseau Délice Dünya Gurme Şehirler Birliği ile İzmir Aşçılar Derneği’nin katkılarıyla başladı. Açılış töreninde Tursab Başkanı Başaran Ulusoy tarafından kongreye destinasyon sponsorluğu katkılarından dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediyesine plaket verildi. Törene katılan Genel Sekreter yardımcısı Fikret Tural da Başkan ulusoya Türk bayrağı şeklinde hazırlanan baklavayı takdim etti.
Fuar İzmir D Holü’nde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. Gaziantep büyükşehir Belediyesinin Kongrenin destinasyon sponsoru olarak katıldığı kongrede, Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, uzmanlarca değerlendirilecek. Yapılacak çalışmalarla Türkiye’de oluşturulacak farkındalığın, turizme olumlu yönde etki etmesi hedefleniyor. Bu yıl kongrede akademik çalışmalarla eş zamanlı olarak özel sektör sunumlarının yer alacağı paneller düzenlenecek. Sektörün önemli temsilcileri ile ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer alacağı panellerde, mutfak kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına olan etkisi tartışılacak. Kongre ve panellere; Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Prof. Dr. Artun Ünsal, Sırma Güven, Namık Kemal Döleneken, Pedro Berruecos, Hande Arslanalp, Ömer Kartın, Ferzan Kırhan, Can Ortabaş, Ebru Koralı, Nedim Atilla, Prof. Alp Salman, Ahmet Güzelyağdöken, Salim Kadıbeşegil, Gökçen Adar, Agnes Caso, Doç. Dr. Levent Köstem, Metin Suerkan, Dag Harman, Ahmet Örs, Ebru Erke ve Nejat Yentürk gibi gastronomi yazarları ve uzmanları konuk olacak. Kongre süresince İzmir Aşçılar Derneği ile Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner gibi ünlü şefler workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar yapacak.
Unesco yaratıcı şehirler gastronomi ağına Türkiye'den üye ilk şehir olma ünvanını taşıyan Gaziantep mutfağının Unesco başarısı Namık Kemal Döleneken tarafından, kongrenin ilk günü katılımcılara anlatılan ilk sunum olacak. Ayrıca kongre salonunda Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde hizmet veren MUSEM tarafından kurulan stantda Gaziantep baklavası, fıstığı yanısıra, şirinlikler ve yöresel yemeklerin tadım sunumları yapılacak.

  • 15.11.2016

Çölyak hastalarına özel “pastane” açılıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çölyak hastalarına özel “pastane” açacak. 
Türkiye’de mısır ve pirinç ununa mahkûm edilmiş, piyasası dar ve satılan ürünün sınırlı olması gibi nedenlerle her gittikleri yere kendi yiyeceklerini götürmek zorunda kalan çölyak hastalarının bu sorununun çözümü için harekete geçen Büyükşehir Belediyesi onlar için “Üreten Eller Projesi”ni hayata geçirdi.
Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Valiliği işbirliğiyle Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen Üreten Eller Projesi çerçevesinde tüm engelli gruplar dâhil kurs verildi.
Belediyenin Aktif Yaşam ve Eğitim Merkezi’nde verilen kurs kapsamında yüzde 40 ve üzeri, çalışabilir durumda olan engelli bireylerden bir sınıf oluşturuldu.
Kursiyerlere 8 ay süren unlu mamulleri eğitimi verildi. Kursu başarıyla tamamlayan engelli bireylere  Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.
Başarılı olan ve  çalışmak isteyen engelli kursiyerler ise proje sonunda kurulacak “Üreten Eller Pastanesi”nde çölyak hastaları için glütensiz ürünler üretmeye başlayacak.
Pastanede çölyak hastalarına özel sandviç ekmek, kurabiye, tatlı ve pasta çeşitleri gibi ürünler yapılacak.

  • -ÇÖLYAK HASTALIĞI- 

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak Hastalarında glüten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerji ve  hassasiyet mevcuttur. Glüten, buğday içerisinde yer alan ve un öz değerlerini en fazla içeren protein grubudur. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllar glüten içerir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar, yulaf tahılları ve bunlardan üretilen besinlerde bulunan glütenden uzak sıkı bir diyettir.

  • 27.09.2016 

Dünyaca ünlü Gaziantep mutfağı, "İstanbul, Gaziantep Lezzetleriyle Buluşuyor" etkinliğinde bir kez daha tanıtıldı.
Türk Hava Yolları'nın (THY) desteğiyle Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Shangri La Bosphorus Otel ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, kebap çeşitleri, baklava ve çorbaların da olduğu yöresel lezzetler, misafirlerin beğenisine sunuldu.

Gastronomi dalında UNESCO’nun “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmeye hak kazanan Gaziantep’in dünyaca ünlü mutfağını Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de ev sahipliğini yaptığı festivalde davetlilere tanıttı.
Yaklaşık 500 farklı yemek türünü içinde barındıran eşsiz lezzetlerin sunulduğu Gaziantep Mutfağı, Shangri-La Bosphorus’un, İstanbul’un ödüllü Executive Şefi Olivier Pistre’nin Fransız dokunuşları ve Gaziantep’in deneyimli şefleri Dr. Mehmet Ragıp Güzelbey ve Doğa Çitçi’nin hazırladığı özel menü ile Gaziantep Yemek Festivali, IST TOO’da misafirlerin beğenisine sunuldu.

Shangri-La Bosphorus İstanbul ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ev sahipliğinde gerçekleşen Gaziantep Yemek Festivali’ne; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Demet Sabancı Çetindoğan gibi iş dünyasından önemli kişilerin yanı sıra sanat ve cemiyet hayatından isimler de büyük ilgi gösterdi.
Kebap çeşitlerinden, baklava ve çorbalara kadar pek çok yöresel lezzetin sunulduğu etkinlikte, Antep usulü şerbet ve menengiç kahvesi misafirler tarafından en çok ilgi gören lezzetlerden oldu.

  • Gaziantep Mutfağı Dunyanın 8. Mutfağı olarak tescillendi. 

Çiğköfte ve menengiç kahvesinin yoğun ilgi gördüğü etkinliğe, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra, iş ve sanat dünyasından isimler katıldı.
Şahin, etkinlikte yaptığı konuşmada, herkesi "lezzetin anavatanı" Gaziantep'e beklediğini belirterek, “Toprağın getirdiği bereket, güneşin verdiği lezzetle, ustalarımızın, şeflerimizin ve Gaziantepli hanımlarımızın becerisiyle bu güzellik ortaya çıkıyor. UNESCO'nun yaratıcı şehirler ağında Gaziantep mutfağı dünyanın 8. mutfağı olarak tescillendi. Bu Türkiye projesine sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyorum. Gaziantep sofrası, insanlık sofrasıdır” diye konuştu.
Şahin’in konuşmasının ardından misafirler, etkinliğe özel hazırlanan yaklaşık 300 çeşit yöresel yiyeceği tatma imkanı buldu.

  • 21.09.2016

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) işbirliğiyle 21 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında, dünyanın farklı kentlerinden getirilen malzemelerle 3 ton 192 kilogram aşure pişirildi. Festival Park'ta oluşturulan alandaki dev kazanda gece boyunca pişirilen aşure, Guinness Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural ve şahitlerin gözetiminde vinç yardımıyla tartıldı. 3 ton 192 kilogram geldiği tespit edilen aşure için hazırlanan dosya rekorun tescili için İngiltere'ye gönderilecek. Dev kazanda pişirilen aşureyle Guinness Rekorlar Kitabı'na girilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Festival Park'ta düzenlenen törende, gece boyunca yağan yağmur nedeniyle rekorluk aşurenin zor şartlarda pişirildiğini belirterek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Aşurenin barışın sembolü olduğunu belirten Şahin, 21 Eylül Dünya Barış Günü'nde Guinness rekoru denemesi yaptıklarını söyledi. Gaziantep’in dünyanın tescillenmiş mutfağı olan gastronomi ve kültür şehri olduğunu vurgulayan Şahin, şöyle konuştu: “Gaziantep, aynı zamanda bir barış şehri. Türk, Kürt, Arap birlikte yaşayan, tüm dünyaya ensar, muhacir ilişkisiyle 'Biz bunu başarıyoruz, siz de başarın' diyen bir barış şehri. O nedenle bu denemeyi aşure üzerinden yaptık. Çünkü aşure, herhangi bir tatlı değil, içinde 27 çeşit malzeme var. Malzemelerin de her biri dünyanın ve Türkiye'nin farklı yerlerinden geldi. Almanya'nın ve Kahramanmaraş'ın cevizi var. Sri Lanka'nın tarçını ve pirinci var. Malatya'nın kaysısı, Karadeniz'in fındığı, Balıkesir'in baklası, Şanlıurfa'nın mercimeği, Gaziantep'in fıstığı var. İnşallah dünyada bir ilk. Aşureyi bundan sonra yapmak isteyenlerin bundan daha lezzetli ve 3 bin 200 kilogramdan fazla yapma iddiasıyla yola çıkmaları gerekiyor." Şahin, aşurenin alandaki vatandaşlara, esnafa, işçilere, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğüne, huzurevlerine ve Suriyelilerin kaldığı kamplara dağıtılacağını bildirdi.

  • Yeni Bir Rekor 

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan 15 Temmuz'da ülkemizin büyük bir darbe ve işgalden kurtulduğunu belirterek, “Bunu 15 Temmuz şehitlerimize ve gazilerimize atfediyoruz. Gaziantep'ten bütün dünyaya barış ve kardeşlik sunuyoruz" dedi.

GUINESS Temsilcisi Prof. Dr. Kural da 3 bin 192 kilogramlık aşurenin yeni bir rekor olduğunu ifade ederek, bu rekorun kolay kolay kırılacağını tahmin etmediğini aktardı.
Amacın dostluk ve barış olduğuna işaret eden Kural, "Aşure, ufak parçaların bir araya getirilmesiyle yapılır. 15 Temmuz şehitlerimiz dahil olmak üzere tüm şehitlerimiz adına güzel bir rekor yapıldı. İngiltere buna karar verecek. Biz yarından itibaren dosyamızı hazırlayıp sunacağız. Bir hafta içinde sonucu alırız diye düşünüyorum. Türkiye adına bu rekor kondu" diye konuştu.

Konuşmaların ardından etkinliğe katılan Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, Sri Lanka Büyükelçisi Amza Pakeer Mohideen, Vatikan'ın Ankara Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Angelo Accattino aşurenin tadına baktı.
Alandaki vatandaşlara dağıtılan aşurenin ardından Şahin, aşurenin yapımında emeği geçen şeflere madalya takdim etti.

  • 17.08.2016. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla “yeşil altın” Antep fıstığının ilk hasadı yapıldı. 

Yavuzeli ilçesi Tokaçlı Köyü Göbek mezrasında yaklaşık 800 ve 1000 yaşları arasındaki ağaçlardan fıstıkları toplayan Şahin, ilk hasadın hayırlı ve bereketli olmasını diledi.
Gaziantep mutfağının lezzeti olan fıstığın sanayiye dayalı büyük bir hacim olduğunu aktaran Şahin, gıda alanında bu toprakların verimliliğini kullanıp, fıstığın her yönden güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Şahin, Fıstık Festivali’nin eylül ayı sonunda gerçekleştirileceğini ve hazırlıkların yapıldığını  bildirdi.

  • Fıstık müzesi yapılacak

Fıstığın veriminin artırılması ve tanıtımlarının devam edeceğine işaret eden Şahin, teknolojik altyapısı, tanıtımı ve fıstığın pazarlanmasının önemine değinerek Fıstık Parkının içerisine, çıkardığımız kitaplardan yaptığımız bütün çalışmalardan oluşan bir müze yapılacağını, fıstığa dair elimizdeki bütün birikimin kullanılacağını ve bütün çalışmalarında hep birlikte yapılacağının altını çizdi.

  • Ağustos’un ortası-Eylül’ün ortası: Çocuklar ve gençler Gaziantep mutfağını öğreniyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi tarafından, Gaziantep Mutfağını çocuklara ve gençlere daha yakından tanıtmak için kurslar düzenlendi. 
Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi’nde 2 Ağustos’ta başlayıp Salı ve Perşembe günleri devam edecek olan kurs programları, bir ay boyunca mutfakta genç kursiyerlerini ağırlayacak. Gaziantep’in mutfak kültürünü gelecek nesillere aktarmak amacıyla düzenlenen kurs programlarına 10-14 yaş arası 16 çocuk ve 14-16 yaş arası 15 genç kursiyer katıldı.

  • 28-29.05.2016: Bulgur Festivali

Türkiye’de bulgur ilk defa büyük bir festivalle Gaziantep’te tanıtılmıştır. Bulgur protein ve vitamin deposu olarak stratejik bir üründür. Bulgur obezite hastalığının ilacı olarak görülmektedir. Şehrin UNESCO tarafından tescillenerek "Gastronomi Şehri" unvanına layık görüldüğü ve bu başarının birçok yeniliği beraberinde getirdiği belirtildi. Bulgur Festivalinde 101 Bulgur Yemeği Sergisi ve dünyaca ünlü Gaziantepli şef Yunus Emre Akkor’un, Bulgur Yemekleri sunumu da etkinlikler arasındaydı. Bulgurun Yükselen bir Değer olarak Dünyada Pazarlanması konulu panel düzenlendi. Bulgurun geleneksel bir yemek olmaktan çıkıp Gaziantep sayesinde Dünya mutfağının önemli bir parçası olacağı dile getirildi. Festival de yemek yarışmaları da yapıldı.

  • 28.05.2016: Acarobası köyü Saliha-Cemil Cahit Güzelbey Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında yemek yarışması düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikler öğrencilerin yaptığı icatların gezilmesi ile devam etti.Daha sonra taze yaprak sarması ve cacık menüsü ile düzenlenen yarışmaya geçildi. Yarışmaya civar köylerden de olmak üzere 7 farklı köyden “Yamaçoba, Acaroba, Atalar, Sarılar, Eskişarkaya, Durnalık ve Cerityeniyapan” yarışmacılar katıldı.

  • 16.05.2016: Fıstık parkı’nda sona yaklaşıldı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in daha önce Gaziantepliler için sözünü verdiği projeler arasında bulunan Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü yerinin ‘Fıstık Parkı’na dönüştürülmesinde çalışmalarda sona gelindi. Gaziantep’in yeni simgesi olmaya aday olan “Fıstık Parkı”nda bir de fıstık için müze yapılacak. Fıstığın yaş, kuru, kabuklu, kabuksuz olmak üzere birçok çeşitleri ile fıstıktan elde edilen ürünlerin sergileneceği müzede; fıstık hakkında bilgilerde bulunacak. Fıstık Parkı’nın bünyesinde sergi ve satış ofislerinin de yer alacağı kompleksler de yapılacak.

  • 28.05.2016: Acarobası köyü Saliha-Cemil Cahit Güzelbey Ortaokulunda TÜBİTAK Bilim Fuarı kapsamında yemek yarışması düzenlendi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Folklor ekibinin gösterisiyle başlayan etkinlikler öğrencilerin yaptığı icatların gezilmesi ile devam etti.Daha sonra taze yaprak sarması ve cacık menüsü ile düzenlenen yarışmaya geçildi. Yarışmaya civar köylerden de olmak üzere 7 farklı köyden “Yamaçoba, Acaroba, Atalar, Sarılar, Eskişarkaya, Durnalık ve Cerityeniyapan” yarışmacılar katıldı.

  • 02.05.2016: Genç şefler gastronominin başkentinde buluştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Toplumsal Duyarlılık Projesi işbirliği ile “Geleneksel Genç Şefler Yemek Yarışması Etkinliği” yapıldı. Gaziantep Üniversitesi Anfi Tiyatro’da yapılan geleneksel yemek yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından alanında uzman genç şefler, üniversitelerin turizm, otelcilik ve aşçılık okullarından öğrencilerin yanı sıra vatandaşların da katılımı ile yapıldı. Gün boyu devam eden yarışmalar da sonuçlandı ve dereceye giren üniversitelere ödülleri verildi.

  • Gaziantep Mutfağı Kanada’da tanındı. 25.04.2016

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kanada’nın Toronto şehrinde 10’cusu düzenlenen Terroir Sempozyumu’na katıldı.


Dünya çapında aşçıların ve gastronomi yazarlarının katılarak sunumlar yaptığı, yeni mutfaklar ve lezzetlerin keşfedilip paylaşıldığı sempozyum’da; Gaziantep mutfağı ana odak mutfaklardan bir tanesi oldu.


Yoğun geçen sempozyum süresince çeşitli seminerler verilerek hem yeni yeteneklere Gaziantep mutfağı tanıtıldı, hem de duayen şeflere detaylı bilgiler verildi.


Kanada’nın en önemli sanat merkezi olan Art Gallery Of Ontario’da ki etkinlik sonunda verilen resepsiyonda, Gaziantep lezzetleri sunuldu.


Sayısı 600’ü bulan dünyaca ünlü şef ve gastronomi yazarlarının katıldığı resepsiyonda katılımcılara sunulan Gaziantep yöresel yemekleri büyük takdir topladı.

  • Gurme yazarlar MUSEM’de, 18.04.2016

Mutfak Sanatları Eğitim Merkezimiz, İngiltere' den seçkin yemek ve seyahat editörlerini ağırladı.


Atölye çalışmalarına; “Essentialjourney.co.uk” adlı internet sitesinin editörü Michael Anthony COWTON1 , “Bradt Travel Guides”’tan (www.bradtguides.com) Hugh Alexander COLLINS2, “itsrudetostare.com” sitesinin sahibi ve editörü Melissa Marie HALES3, “thelondoneconomic.com” sitesinden seyahat ve yemek yazarı Jack Nathaniel PEAT4, İngitere’de yayınlanan “Olive Magazine” yazarlarından Amy Catherine QUİCK5, “Zesterdaily.com” adlı internet sitesinden, yemek ve tatil yazarı Clarissa HYMAN6, DHA Doğan News Agency’den Aynur TATTERSALL (London Correspondent)’in yer aldığı grup katılmıştır. Editörler Merkezimizde yapılan Gaziantep Mutfağı atölyesinde pirinçli börek yaptılar.
Atölye sonrasında ise katılımcılar Gaziantep Mutfağının en güzel örneklerinin tadına baktılar

 

1 Aylık ziyaretçi sayısı 40.000
2 28.000 takipçi
3 12.000 takipçi
4 Aylık 250.000 ziyaretçi ve 41.640 takipçi
5 60.275 tiraj
6 13.825 takipçi

  • Gaziantep Mutfağı Sicilya’da. Mart 2016.

Gaziantep mutfağı Mart ayında Sicilya’daydı. Sicilya’nın önde gelen yemek okullarından AnnaTascaLanza Cooking School’un 10 hafta süren Cookthe Farm kursunun son haftası Türk mutfağına ayrıldı.

Hafta boyunca Gaziantep mutfağı kurutmalık sebzeden baklavasına kadar pek çok yönü ile tanıtıldı. Gamze İneceli’nin organizasyonunu yaptığı haftada yemek atölyelerini şef Tangör Tan ve yemek yazarı Ümit Hamlacıbaşı üstlendi; “Güneşin ve Ateşin Tadı: Gaziantep Mutfağı” kitabının yazarı Aylin Öney Tan ise kuruluklardan bahar mevsiminin yoğurtlu yemeklerine, şire yapımından baklavaya kadar pek çok konuda açıklayıcı konuşmalar yaptı.

Gaziantep Büyükşehir Belediye’sinin malzeme temini konusunda destek verdiği etkinlik bu yılki eğitimin en renkli haftası olarak hafızalara kazındı. Çalışmanın sonucunda,Türk Haftası kapsamında yapılan yemekler tüm misafirlere ikram edildi.

  • Turizm rehberleriyle Gaziantep Mozaiklerini ve Mutfağını Dünyaya Tanıtacağız (19.03.2016)

Bu Gaziantep’in UNESCO “Yaratıcı Şehirler Ağı” listesine girmesiyle dünyanın en önemli mutfaklarından biri kabul edilmesinin ardından, ilimizin mutfağının dünyada daha iyi temsil edilip,  tanıtılması için, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Rehberler Odası işbirliği ile planlanan ’Turizm Rehberleri Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri’ nin ikincisi düzenlendi.


Dünyada şehir adıyla anılan tek mutfak olan “Antep Mutfağı”nın tanıtımının yapılmasıyla başlayan seminere, başta Gaziantep Rehberler Odası Yönetim Kurulu olmak üzere İstanbul, Aydın, Kuşadası, İzmir Ankara, Eskişehir, Nevşehir, Şanlıurfa ve Antakya’dan profesyonel rehberler ve akademisyenlerden oluşan grup katıldı.


Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi ‘nde (MUSEM) gerçekleşen seminerde Araştırmacı-Yazar Gonca TOKUZ ve Gurme Yazarı Ragıp GÜZELBEY’in teorik ve pratik olarak bilgi ve deneyimlerini aktardıkları seminerde,  rehberler de Gaziantep mutfağından seçilen örneklerin yapımını izledikten sonra, kendileri de üretim sürecine katılarak deneyimlerini paylaştı.


Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma ŞAHİN ‘nin de ziyaret ettiği eğitimde Gastronomi dalında Unesco listesine girme aşamasındaki yapılan çalışmaları aktaran Fatma Şahin, Gastronomi Gurme Turizm alanına yeni bir pencere açıldığını, bu yolculukta kalkınmanın bir parçası olarak siz rehberlerin bilgi birikimi, tecrübe ve kılavuzluğuna ihtiyacımız var diye konuştu.

  • Çölyaklıların Umudu Ünlü Şef Süleyman Engin Çölyak hastaları için Musem'de profesyonel aşçılara eğitim verecek. (15.03.2016)

Türkiye’de var olan bir buçuk milyon çölyak hastası için Musem'de uygulanacak olan ilk ve tek profesyonel glutensiz şef eğitimi yarın başlıyor. Her bir grup için 2 gün sürecek olan uygulama eğitimlerinde, glutensiz yemek pişiriminin yanı sıra çölyak hastalığının beslenmeyle ilişkili tüm detayları siz değerli şeflere aktarılacak. Glutensiz şef programı, Türkiye'nin çölyak hastalarına yönelik uyguladığı ilk Gluten Free eğitim niteliği taşımaktadır.

  • UNESCO tarafından koruma altına Gaziantep Mutfağı, altyapısını güçlendirmek için, işe eğitimle başladı. (Ocak 2016)

Bu doğrultuda Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (GASTURDER) ile ikili protokol yapan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla, sektörde hizmet veren personele yönelik düzenlenen ‘Sürdürülebilir Profesyonel Gastronomi Eğitimleri’ başladı.  

  • Gaziantep Avrupa Komisyonu EDEN "Yerel Turizm ve gastronomi" alanında ödülünü 23.11.2015 tarihinde aldı.

Bu proje 2007 yılında Avrupa Birliği çapında sürdürülebilir turizm gelişim modellerine teşvik ederek Avrupa Komisyonu tarafından başlatıldı. Proje her sene gerçekleştirilmekte olup; ulusal yarışma ve her katılımcı ülkeden turistler için "seçkin destinasyonlar" niteliğindedir.

Bu yılki yarışmanın teması "Yerel Turizm ve Gastronomi" üzerine gerçekleştirilmiştir. Kültür, çevre ve mükemmel gastronomi çeşitliliği ve gastronomi turizmi alanlarında sürdürülebilir kalkınma konusundaki kararlılığını sürdüren Gaziantep, Türkiye adına ulusal ödül kazandı.

Bu ödül Gaziantep'e Avrupa destinasyonu vizyonunu kazandıracak ve Avrupa çapında en iyi uygulamaların paylaşılması için bir platform yaratacaktır. Ayrıca, diğer ödül kazanan destinasyonlar ile uluslararası bir ağ oluşturacaktır.

Ödül töreni 16-17 Aralık 2015 tarihleri arasında Belçika'nın Bürüksel şehrindeki Avrupa Birliği Konseyinde gerçekleştirilecektir.

Daha fazla bilgi için:
http://disiliskiler.kultur.gov.tr/TR,148662/avrupali-seckin-destinasyonlar-projesi-eden-2015-yili-u-.html

  • Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezinde Liselerarası Yöresel Yemek Yarışmasının dördüncüsü düzenlendi, Ekim 2015

Bir önceki yarışmada menü Doğrama ve Bulgur Pilavı iken, bu kez Yarışmanın Menüsü; Kış aylarının vazgeçilmezi, Kabaklama ve Bulgur pilavı.
Yarışmaya her okuldan 2 öğrenci ve 1 öğretmenden oluşan takımlar katılıyor. 9.11.2015 tarihinde gerçekleşen yarışmada, okullara çeşitli hediyeler verildi.
Yarışma Jürisi, MUSEM Eğitim Koordinatörü Başkanlığında, Doğa ÇİTÇİ, Gurme Yazar Sermin Ocak, Özden Özsabuncuoğlu, Şef Kerem Özatay katkılarıyla toplandı.

Birbirinden lezzetli, yemekleri puanlarken oldukça zor anlar yaşayan jüri üyeleri yarışmaya katılanları tebrik ettiler.

  • Gaziantep’te turist rehberleri gurme ve gastronomi uzmanlığı semineri, Kasım 2015

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Rehberler Odası işbirliği ile planlanan “Turist Rehberleri Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Semineri”, bölgedeki diğer illeri de kapsayarak uygulamaya geçti. Gaziantep, Hatay, Kilis, Kahramanmaraş ve Malatya illerini kapsayan, Gurme ve Gastronomi Uzmanlığı Seminerine, başta Gaziantep Rehberler Odası Yönetim Kurulu olmak üzere İstanbul, İzmir, Çanakkale, Trabzon, Antalya, Nevşehir, Aydın, Hatay’dan katılan 42 kişilik Profesyonel turist rehberi 13-15 Kasım 2015 tarihleri arasında Gaziantep’teydi. Dünya'da şehir adıyla anılan tek mutfak olan Antep Mutfağı'nın tanıtımı ile başlayan seminerin, uygulama mutfağı MUSEM oldu. Gaziantep  Mutfağından seçilen örneklerin yapımını izleyen rehberler, kendileri de üretim sürecine katılarak deneyimlediler.

  • MUSEM son faaliyetler ("Galeri" de resimleri bulabilirsiniz)

Kasım 2015
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda görevli Ahmet Yakup ERKILIÇ, Elif Bilge Çetin (Koordinatör) ve Kamil Gökhan Nebioğlu (Kültür ve Turizm Uzmanı) ndan oluşan ekip, (EDEN) projesinin 2015 yılı teması "Turizm ve Yerel Gastronomi" projesi çerçevesinde Eğitim Merkezimizde ziyarette bulundular. Merkezimizde verdiğimiz kurslar esnasında yapılan etkinliklerle ilgili gözlemlerde bulunan ekibe öğle yemeğinde Öz Çorba, Doğrama, Ayvalı Tas Kebabı, Pirinç Pilavı, Pirinçli Börek, Sini Köfte ve Sütlü Zerde'den oluşan menüyle ikramda bulunduk

Ekim 2015
Güneydoğu ve Doğu Anadolu İnfo Grubu Çinlilerin ziyareti.
3. Tıp Öğrenci Sempozyumu çerçevesinde şehir dışından gelen katılımcılar için
Döğmeli Alaca Çorba, Yoğurtlu Ufak Köfte, Pirinçli Börek, Mevsim Salata, Humustan oluşan menü hazırlandı.
Macaristan’ın Budapeşte şehrinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nin düzenlemiş olduğu Gaziantep Tanıtım Günleri’nde 250 kişilik Malhıtalı Köfte ve Bastık ikramı yapıldı.
Star TV Ezgi Sertel ile Lezzet Haritası Program Çekimi yapıldı. Yuvarlama Pirinçli Börek Kabaklama Nişe Helvası Döğmeli Alaca Çorba menüsü hazırlandı.
“Mutfak Mirasımızda Farkındalık İçin” Liselerarası Yemek Yarışması.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak 2014 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz Avrupa Miras günleri, 2015 yılında ‘Miras ve Farkındalık’ teması ile gerçekleşiyor. Etkinlikler kapsamında bu yıl kültürel mirasımız olan Gaziantep Mutfağı ile ilgili farkındalık yaratmak için Liselerarası Yöresel Yemek Yarışması ve Söyleşiler gerçekleşiyor. Gaziantep Mutfağının tencere yemeklerinden Doğrama ve Bulgur Pilavından oluşan bir menü ile ilk olarak Kız Meslek Liseleri arasında bir yarışma düzenlendi.
Gurme ve Yemek Kitapları Yazarlarımız Ragıp GÜZELBEY, Hüseyin ALTINEL, Sermin OCAK, Oya ÖZKANLI ve Özden ÖZSABUNCUOĞLU’ndan oluşan jüri üyelerimizin damaklarında unutulmaz lezzet bırakan, sunumu ile de kendini özel kılan yarışma yemekleri değerlendirdi. Katılan okullara mini buzdolabı, su sebili, çay makinesi, kettle ve telsizden oluşan ödüllerin dışında tüm yarışmacılara Güneşin ve Ateşin Tadı kitabı hediye edildi ve katılım belgesi verildi.
Dünya Gıda İsrafını Önleme Haftası” kapsamında sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki kere Gıda İsrafını Önleme Etkinliği düzenlendi. Etkinliğimizde kalan ekmekleri değerlendirmek amacıyla sabah ki etkinliğimizde Omaç, Çullupapa, Altı Tiritli Kebap Öğleden sonraki etkinliğimizde Öcce, Vişne Tiridi, Omaç yapıldı.
Nizip Alkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Lise 1. Sınıflara Gaziantep Üniversitesi Gastronomi Bölümü Öğretim Üyesi Ceyhun UÇUK tarafından Avrupa Miras Günleri etkinlikleri kapsamında Miras ve Farkındalık ile ilgili eğitim verildi.

Eylül 2015
Kış Hazırlıkları Konserve Yapımı Atölyesi düzenlendi. Atölye çalışmamızda Fasulye Konservesi, Közlenmiş Patlıcan Konservesi, Patlıcan Musakka Konservesi ve Domates Konservesi yapıldı. Etkinliğimize katılan öğrencilerimize küçük konserve paketleri (patlıcan ve fasulye konservesi) hediye ettik.
Kış Hazırlıkları Turşu ve Reçel Yapımı Atölye Çalışması düzenlendi. Etkinliğimizde Kuru İncir Reçeli, Şeftali Reçeli, Domatesli Acı Biber Turşusu yapıldı. Etkinliğimize katılan öğrencilerimize küçük kavanozlarda domatesli turşu ve şeftali reçeli hediye edildi.
“MUSEM Eğitmen Eğitimi Uygulamalı Gaziantep Mutfağı Dersleri” 12 kişinin katılımıyla başladı.

Ağustos 2015
Kıbrıs Genç TV OSDOYURO LEZZET Programı Çekim Ekibi mutfağımızı ziyaret ederek aşağıdaki yemeklerin çekimini gerçekleştirmiştir. Menü: Yuvarlama, Firikli Acur Dolması, Dolangel.
Yaratıcı Eller Atölye Çalışması (10-14 Yaş) yapılmıştır. Menü: Omaç, Kalem Böreği, Şeker Hamurlu Kurabiye Süsleme ve Cup Kek.
5-6 yaş grubu Kirazlık Çocuk Akademisi çocuklarıyla pizza, uğur böceği kanepe, şeker hamurlu kurabiye süsleme yaptık.
Davetim Var atölye çalışması gerçekleştirildi. Atölye çalışmamızda öz çorba
taraklık tava, su böreği, patlıcan salatası, muhammara, dolangel yaptık.
Gaziantep Üniversitesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Yunus Emre Enstitüsü öğrencileri Mutfak Sanatları Eğitim Merkezine ziyarette bulundular. Atölye yapıldı, Sebzeli börek ve Bastık yapmayı öğrendiler. Menü: sebzeli peynir böreği, bastık.

Temmuz 2015
Antep'e özgü yemekler yuvarlama, allı yeşilli dolma, içli köfte, sütlaç zerde, pirpirim aşı, ekşili ufak köfte yemeklerinin yapım ve sunum aşamalarından oluşan tanıtım filmi çekimleri yapıldı.
Geleneksel Bayram Hazırlığı Atölyesinin 5. düzenlendi. Eğitmenlerimizle birlikte Gaziantep’e özgü bayramların olmazsa olmaz lezzetlerinden Antep Kurabiyesi, Köy Kahkesi ve Sütlaç Zerde yapımı ile ilgili atölye çalışması yapıldı. Çalışma sonrasında tüm atölye çalışmasına katılanlara Katılımcı Belgesi verildi. 5 ayrı grupla ulaşılan kişi sayısı 75.
Japon araştırmacı Shinya OKAZAKİ ve eşi Yoko araştırma ekibi çekim yaptı.
Menü: Yuvarlama, Firikli Acur Dolması.

  • GASTRONOMİ VE TURİZM DERNEĞİ (GASTURDER). 08.10.2015

Gaziantep Gastronomi ve Turizm Derneği (kısa adı GASTURDER), 08.10.2015 tarihinde kurulmuştur.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tüzel kişilik olarak kurucu üyeler arasında bulunmaktadır.

GASTURDER, Sivil toplum faaliyetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesini sağlamak bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek, Gaziantep şehrinin en önemli kültürel mirası olan “Gaziantep Yemeklerinin” bölgesel, ulusal ve uluslararası platformlarda bilinirliğinin arttırılması, yaygınlaştırılması ve pazarlanmasına katkı sunulması amacı ile kurulmuştur.

  • Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ne; Ateşbaz-ı Veli Mutfak Kültürü Ödülleri kapsamında “Kimlikli Şehirler Yolunda” ödülü verildi. 24.10.2015

Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Belediyesi, Selçuk Üniversitesi ve Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından düzenlenen “Ateşbaz-ı Veli Mutfak ve Mutfak Kültürü Ödülleri”nde 7 kategoride dereceye girenlere ödülleri verildi.Konya Dedeman Otel’de gerçekleştirilen törene Konya Vali Vekili Fahri Oluk, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nun Ablası Ayşe Çalık, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Çalık, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çıpan, Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, Anadolu Halk Mutfağı Derneği Başkanı Adnan Şahin ile yurt içi ve yurt dışından yemek ve mutfak kültürü alanında tanınmış şefler ile diğer destekçi kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı.
Türkiye’nin farklı şehirlerinden, Anadolu’da hizmet veren, kendi yöresi bölgesi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara, 7 ayrı kategoride başarı ödülleri takdim edildi. Bu kategorilerden olan “Kimlikli Şehirler Yolunda” ödülü ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Emine Göğüş Mutfak Müzesine verildi. Öte yandan “Araştırma/İnceleme/Kitap” Kategorisi’nde Gurme Kent Gaziantep Mutfağı çalışması ile Tahir Tekin Öztan’da ödül alan isimler arasında yer aldı.

  • Unilever Food Solutions Aşçıları GASMEK'teydi

Unilever Food Solutions Aşçıları Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Aşçılık Okulu eğitmenleri ve aşçılarıyla bilgilerini paylaştı. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Şehit Üstteğmen Hakan Özcan Gençlik ve Kültür Merkezi Aşçılık Okulu'nda gerçekleştirilen etkinliğe GAMEK Aşçılık Okulu eğitmenleri, aşçıları ve Unilever Food Solutions aşçıları katıldı. 

Ev dışı gıda sektörünün lider şirketi Unilever Food Solutions'ın şefleri GAMEK aşçılık okulunun mutfağına girerek GAMEK Aşçılık Okulu Eğitmenleri ve aşçılarına bazı yemekler hazırlayarak bilgilerini paylaştı. 

Ev dışı gıda sektörünün gelişimini desteklemek amacıyla faaliyet sürdüren Unilever Food Solutions şefleri GAMEK'in mutfak profesyonellerine ev dışı gıda ürünlerinden oluşan yemekler hazırlayarak bilgilerini uygulamalı olarak aktardılar. 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) Genel Koordinatörü Ramazan Dündar, Aşçılık Okulu'nun dünyadaki gelişmelere açık olması için Unilever Food Solutions ile işbirliği yaptıklarını kaydederek, "Aşçılık okulumuzda eğitim gören kursiyerlerimiz usta aşçılarımızın deneyimleriyle birbirinden lezzetli yemekleri öğrenmenin yanı sıra genel mutfak kuralları, araç gereç kullanımı ve hijyen konularında da bilgilendiriliyorlar. Teorik ve uygulamalı eğitimler gören kursiyerlerimize daha iyi bir eğitim vermek amacıyla eğitmenlerimizin birikimlerini geliştirmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyerek mesleklerine en iyi şekilde adapte olmalarını sağlıyoruz" dedi.

  • Ulusal Workshop

Geçtiğimiz yıl, üniversiteler ve öğrenciler için düzenlenmiş olan 1. Ulusal Gastronomi Atölyesi, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü tarafından 11 – 12 Aralık 2014 tarihinde düzenlenmiştir. Bu program, Türkiye ve Kıbrıs’ta ki Gastronomi alanında eğitim gören öğrencilerin bir araya gelmesini sağlamış, yeteneklerini geliştirmek için birbirileri ile tecrübelerini ve beklentilerini paylaşmalarına imkan tanımıştır. Profesörler ve Akademisyenler’de davetli olarak katılmış ve öğrencilere deneyimlerini aktarmışlardır.

  • Metro'da HORECA Festivali

Geçen 27 Nisan’da 2015, METRO firması tarafından organize edilen, Gaziantep Üniversitesi Mutfak Sanatı Bölümü öğrencileri ve Otel Yönetimi Lisesi öğrencilerinin katılımıyla HORECA 4. Aşama Gastronomi Festivali Organize edilmiştir. Öğrenciler, Otel sektörünün profesyonelleri ve gastronomi sektörü temsilcileri ile tanışma fırsatı yakalamış ve Bocuse d’Or üyesi Volkan Karataş’tan özel ders alma şansı bulmuşlardır. Onun eserlerinin yanı sıra, hazırlanan yöresel yemeklerinde tadına bakılma imkanı bulunmuştur.

(daha bilgi için: http://www.telgraf.net/metroda-horeca-festivali-haberi-38434.html )

  • Paris UNESCO'da Dede Korkut ve Gaziantep Kültürel Etkinliği

15 mart 2015’te, Paris UNESCO Genel Merkez'inde UNESCO 70. yıldönümü ve Türk sözlü geleneğinin efsanevi Dede Korkut kitabının bilinen ilk nüshasının bulunmasının 200. yıl dönümü nedeniyle konser verildi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO Genel Merkezinde düzenlenen konser, Uluslararası Türk Akademisi sponsorluğunda gerçekleşti.
Bu kültürel etkinlikle, Türk dünyasının uluslararası ortamda sosyo-kültürel tarihi başarılarını tanıtmak amaçlandı.
Türk edebiyatının başyapıtlarından Dede Korkut destanından esinlenerek hazırlanan programda senfoni orkestraları eşliğinde, Azeri, Kazak, Türk ve Türkmen sanatçılar, ozanlar ve müzisyenler tarafından Türk edebiyat sanatının müzikal sunumu yapıldı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından konser sonrası bir resepsiyon düzenledi. 1000 civarındaki konuklara Gaziantep yöresel mutfağından ikramlar sunuldu. Gaziantep’in tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımı yapıldı ve yerel sanatçılar tarafından Antep yöresel müzik dinletisi verildi.

  • Budapeşte’ de Geleneksel Gaziantep Kahvaltısı

Budapeşte’nin en güzel manzarasına sahip olan lokantalarından “Rudaş Hamamı (Yeşil Direkli Ilıca)” restoranında Yunus Emre Enstitüsü Budapeşte Türk Kültür Merkezi tarafından organize edilen kahvaltıya büyük çapta bir katılım gerçekleşti. Macaristan medyasının önemli mensuplarının da hazır bulunduğu etkinlik hakkında önemli ve kayda değer haberler yayınlanmış. Gaziantep Mutfağından lezzetlerin öne çıktığı kahvaltının menüsü Şef Attila Nuray tarafından ustalıkla hazırlandı. Kahvaltıya eşlik eden Macar müzisyen Zsolt Biro tarafından canlı olarak icra edilen Türk musikisi ile konuklarımız büyük bir keyifle kültürümüzün çok önemli bir parçası olan geleneksel kahvaltı kültürümüzü tanıma fırsatı buldular.
Budapeşte ve civarında yaşayan kültür ve gastronomi ile ilgilenen yerel halk 80 kişi.

  • Matsuri Gaziantep, 27 Mayıs – 5 Haziran 2010

Türkiye ve Japonya’nın 120 yıllık dostluğunu taçlandırmak amacıyla ülkemizde ilan edilen 2010 Japonya Yılı’nın kutlamaları olan “Matsuri-2010” 10 gün Gaziantep’te gerçekleştirildi. İpek Yolu’nun güzergâhını izleyerek bu kentleri Japon kültürü ile tanıştırmayı hedefleyen festival, Türkiye’de yalnızca İstanbul, Bursa ve Gaziantep’in farklı sezonlardaki ev sahipliklerine verildi.
İsmini Japonya’nın geleneksel festivallerinden alan “Matsuri-2010” kapsamında Gaziantep’te birçok etkinlik izleyici ve ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Kimono, emaki, ipek baskı resimleri, Japonya fotoğrafları sergisi, ikebana performansı, koto dinletisi, geleneksel Japon yemek kültürü ve iki kültür arasındaki benzerlik ve farklılıklar konferansı etkinliklerinin yer aldığı yoğun festival programının başarıyla gerçekleşmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, festivalin açılış kokteylini tarihi Bayazhan’da gerçekleştirdi.
Japon kültürüne ait tüm öğelerin bir araya geldiği açılış gecesinde, Geleneksek Koto Grubu bir müzik dinletisi sundu. Japon motifleri eşliğinde konuklara, Japon Mutfağı’nın vazgeçilmez lezzeti olan “suşi” ikram edildi ve Japon suşi ustaları, konuklarına yemeğin yapılışı hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Geleneksel Japon festival arabası olan “Yamahako”nun Kırkayak Parkı’nda sergilenmesinin ardından, ünlü sanatçı Günseli Kato, özel bir gösteri yaptı.
Not: Japonya’da, Matsuri sözcüğü Japon toplumunda çok önemli bir yere sahip geleneksel festivaller için kullanılıyor. Bu festivaller toplumumuzdaki Hıdrellez Kutlamaları’na benzemektedir.

  • 7. İpekyolu Belediye Başkanları Forumu Gaziantep’te, 2012

İpekyolu Belediye Başkanları Forumu'nun 7'ncisi, 9-11 Kasım 2012 tarihleri arasında Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde yapıldı. Zeugma Kültür ve Kongre Merkezi'nde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin (bugün Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği (UCLG) ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş’ın da katılımıyla gerçekleştirildi. 30 ülkeden 120 yabancı konuk katıldığı Forumun açılışında konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin şunları söyledi;“Evliya Çelebi’nin ‘dünyanın gözbebeği’ dediği, bizimde gözbebeğimiz olan Gaziantep’e hoş geldiniz. İpekyolu’ndaki bütün ülkelere, bütün şehirlere şehrim ve insanlarım adına selamlarını gönderiyorum. Bu şehir, tarihi ve medeniyetleri ile geçmişte güçlü bir şehir olmuştur. Önümüzdeki hedefleri ile de güçlü bir şehir olmaya devam edecektir’’ dedi. Gaziantep Valisi Erdal Ata ve İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Kadir Topbaş ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı konuşmalarını yaparak benzer konulara değindi.

  • Asya Belediye Başkanları Forumu Gaziantep'te, 2013

Asya Belediye Başkanları Forumu (AMF) 3'üncü Yürütme Kurulu Toplantısı, Gaziantep'te başladı. AMF Başkanı ve Bangkok Valiliği Temsilcisi Vallop Suwandee, Asya'daki belediye başkanlarının oluşturduğu forumda şehirlerdeki tecrübe ve deneyimlerin paylaşıldığını belirtti. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya; AMF Başkanı Vallop Suwandee, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı, Antakya Belediye Başkanı, Kilis Belediye Başkanı , İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı, AMF Genel Sekreteri ile foruma üye Çin, Hindistan, İran, Kore, Kudüs, Sri Lanka, Lübnan, Tayland ve Türkiye’den temsilciler katıldı.

  • 450 çeşit Gaziantep Yemeği Dünyaya Tanıtılacak, Mart 2015

GAZİANTEP Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, Gaziantep'e özgü 450 çeşit yemeği Türkiye ve dünya mutfağına tanıtmak için çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Gastronomi ve Aşçılar Derneği Başkanı Battal Yıldırım, kentin mutfak kültürünün zengin bir yelpazeye sahip olduğunu söyledi. Gaziantep mutfağına ait 450 çeşit yemeğin bulunduğunu belirten Battal Yıldırım, yapacakları projelerle kentin yemek kültürünü dünyaya tanıtacaklarını kaydetti. Gaziantep mutfağında milattan önce yıllardan kalma yemeklerin bulunduğunu anlatan Yıldırım, şunları söyledi:

"Gaziantep mutfağında yüzlerce yemek çeşidi bulunuyor. Bizler de bu yemekleri dünyaya ve Türkiye'ye tanıtmak için elimizden geleni yapacağız. Gaziantep'in mutfak kültüründe milattan önce yıllardan kalma yemekler bulunuyor. Gaziantep'te yemek çeşitliliğinin bu kadar fazla olması Gaziantep'in İpekyolu üzerinde bulunmasıdır ve bu topraklar çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır."