Profesyonel Gaziantep Mutfağı

Gaziantep mutfağı, tarımsal üretimden, yemek yapımına ve yeme ritüellerine değin nerede ise geleneksel özellikleri ile yaşamaktadır. Bunun da birlikte hem yemek yapımında ve hem de serviste kentin geneline yayılan restorantlarda ve otellerde daha profosyonel teknikler kullanılmaktadır.

Öte yandan Gaziantep mutfağı restorantlarda, ulusal ve uluslararası alanda her geçen gün daha fazla oranda temsil edilmektedir. Kentin dışına yayılan bu kültürün ana malzemeleri (özellikle de kurutulmuş gıdalar, baharatlar, salçalar, fıstık ve otlar) ve aşçıları genelde kentten karşılanmaktadır.



Bu işletmelerden kimisi sadece kent içine hizmet vermektedir. Ayrıca kentteki kasap ve fırınlar da örneğin sadece kent içine hizmet vermektedir. Bununla birlikte, tatlıcılar, baharatçılar, kuru meyve ve sebze üreticileri ve zeytin ile fıstıkçılar genelde ulusal ve uluslararası pazara ürün satmaktadırlar.

Gaziantep yemekleri dondurulmuş olarak veya diğer hazır gıda forumlarında ulusal ve uluslararası pazara sunulmaMAktadır. Yemeklerin hazırlanması genelde kentin yetiştirdiği aşçılar tarafından yerinde yapılmaktadır. Ancak baklava ve antep fıstığından yapılan diğer tatlılar kent içinde ki işletmelerde üretilmekte ve hazır olarak ihracatı yapılmaktadır.

Gaziantep restorantlar ile birlikte bu üretim ve pazarlama bölümüne baktığımızda kentteki toplam iş gücünün %60’ının gastronomi sektöründe çalıştığını görmekteyiz.

Gastronomi sektörünün daha çok ihracatçı yüzü olan Gıda Sanayinde ise ikiyüzden fazla fabrika faaliyet göstermektedir. Bu rakam kentin organize sanayi bölgelerinde yer alan toplam fabrikaların dörtte birine denk gelmektedir. Kurumeyve-sebze- baharat ve salça dılında özellikle de Türkiye’deki un üretiminin önemli bir bölümü Gaziantep’te yapılmaktadır. Türkiye’de ki makarna ve bulgur üretiminin %40’ı Gaziantep’te yapılmaktadır. Gelişen gastronomi sektörü ile son zamanlarda Gaziantep’te zeytinyağı çıkaran 26 tane yeni işletme kurulmuş, yeni usul antepfıstığı üretimi yapan 26 tane tesis açılmıştır. Yakın zamanda Gaziantep’te süt ve süt ürünleri ile ilgili önemli gelişmelerde yaşanmaya başlanmıştır.

Gıda sektörü Gaziantep temel olarak 17 farklı kategoriye ayrılmaktadır.

1. Tarım ürünleri
2. Baklavacılar
3. Baharat ve Kuruyemiş
4. Dondurulmuş Gıda
5. Fırınlar, unlu mamulleri
6. Fıstıkçılar
7. Kasaplar ve et, et ürünleri
8. Kebapçılar, lokantacılar
9. Makarna, bisküvi
10. Mutfak ve soğutma
11. Pastaneler
12. Su, içecek
13. Süt ve süt ürünleri
14. Tatlı, şekerleme
15. Un fabrikaları
16. Yemek firmaları
17. Yağ firmaları