Gaziantep Mutfağının Ana Hatları
Gaziantep insanlığın ilk kez tarım ve hayvancılık yapmaya başladığı Mezopotamya bölgesinin kuzey-batı ucunda yer almaktadır. Bölgede Akdeniz ve kara iklimleri geçişkenlik göstermektedir. İklimin ve verimli topraklar Gaziantep’in sayısız farklı çeşitte tarımsal ürüne ev sahipliği yapmasını sağlamaktadır.
Kent ayrıca insanlık tarihinin farklı onlarca devresine tanıklık etmiş, Tarihi İpek yolunun en önemli noktalarından birinde kurulmuştur. Binlerce yıldır kültürlerin, fikirlerin, bilimin değiş tokuş yapıldığı kentin mutfağı da kentin tüm bu özelliklerinden etkilenmiştir. Gaziantep Yemenden başlayıp kuzeyde Kafkaslara kadar giden hat üzerinde yer alan farklı kültürlerin ve Hindistandan başlayıp Anadolu’nun Ege bölgesinde biten doğu-batı hattında yer alan onlarca farklı kültürlerin özelliklerini harmanlamış bir kenttir. Kentin mutfağı tarih boyunca bu kültürel harmanın en kuvvetli öğesi olmuştur.


TARIMSAL ÜRÜNLERDEKİ ÇEŞİTLİLİK: Kentin sahip olduğu tarımsal üretimdeki çeşitlik ve kentin sahip olduğu kültürel çeşitlilik bir araya gelince çok geniş bir yemek - içecek yelpazesinin oluşmasına neden olmuştur. Tarımsal ürünler çografi şartların ve iklim koşullarının desteği ile sayısız farklı seçeneği Gaziantep Mutfağının kullanımına sunmuştur. Yerelde yetişen tahıllar, baklagiller, sebzeler, meyveler, Gaziantep fıstığı, onlarca farklı yöresel ot ve baharatlar Gaziantep mutfağının herbiri özgün 400 den fazla yemeğinin oluşmasına sebep olmuştur.








PİŞİRME TEKNİKLERİNDE Kİ ÇEŞİTLİLİK:
Kentte meyvelerin, sebzelerin, bakliyatların çok çeşitli pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Tüm bu tarımsal malzemeler etle birleşerek, haşlanarak, soslar ile terbiye edilerek, kızartılarak veya ızgara yapılarak pişirilmektedir. Etler ayrıca terbiye edilerek, kızartılarak, sos içinde haşlanarak ve ızgara edilerek kimi zaman tek başına kimi zamanda farklı yemeklerin parçası veya hamur işleri ile birleşerek fırında hazırlanmaktadır.
Meyveler ise taze olarak tüketilmelerinin yanında, şerbetler, hoşaflar, receller yapılarak, kurutularak, tatlılarda veya salatalarda içerik olarak kullanılabilmektedir. Gaziantep’in adı ile anılan Antep Fıstığı (pistachu) ezilerek, kırılarak, şeker ile karıştırılarak veya sade şekilde yemek ve tatlılarda kullanılabilmektedir.



TÜKETME TEKNİKLERİNDE Kİ ÇEŞİTLİLİK: Görüldüğü üzere kentte tarımsal ürünlerin çeşitliliği tüketilme şekillerinin de farklı kombinasyon ve tekniklerle farklı şekillerde olmasını sağlamaktadır. Ancak yine de belirtilmelidir ki, Gaziantep Mutfağının en temel özelliği gıdaların taze olarak, mevsiminde tüketilmesinin çok yaygın olduğudur. Taze tüketim süresi çok kısıtlı olan meyve sebzeler ise geleneksel yöntemlerle işlenerek saklanmakta ve farklı zamanlarda tüketilmektedir.
Kentte yaz gelince aileler de kışa hazırlık başlar. Tarhanalar, salçalar, turşular, meyve ve sebze kuruları, reçelleri, pekmezleri hazırlanır, nar sosları yapılır ve baklagiller kurutulur. Kış gelince ise zeytinler tuzlanır, salamura yapılır, zeytinyağı çıkarılır ve böylece tarımsal ürünlerin dört mevsim kullanılması sağlanır.